Grilltermer

I vår lista med grilltermer reder vi ut de vanligaste orden som har med grillar och givetvis kamadogrillar att göra.

  • Aska

    Aska är helt enkelt oorganiskt material som blir kvar efter förbränning av organiska ämnen. Kolaska och vedaska kan du strö längst trädgårdslandet för att hålla skadedjur borta eller sprida ut i gräsmattan eller komposten för att höja pH-värdet.

  • Direkt grillning

    När man grillar direkt ovan värmekällan. Du grillar alltså med direkt värme när du har maten direkt ovanpå grillkolen. Detta ger en hårdare textur jämfört med indirekt grillning.

    När du gillar med direkt värme har maten oftast en chans att utveckla maillardreaktionen.

  • Gasolgrill

    Gasolgrill är en grill vars bränsle är gasol. Det är väldigt smidigt och kan snabbt nå önskad temperatur till skillnad från kolgrillar som tar en stund att starta upp.

  • Grill- och stektermometer

    En grill- och stektermometer är en oumbärlig verktyg för att uppnå perfekt tillagning av kött, fisk eller fågel på din grill. Denna smarta enhet gör det möjligt att övervaka och mäta temperaturen på maten under tillagningen för att säkerställa att den når önskad gradering av mörhet och saftighet.

    Genom att placera sonden i köttet och använda en digital display eller en ansluten mobilapp kan du enkelt följa med i realtid och undvika att över- eller undertillaga din mat. Med en grill- och stektermometer blir det enklare att leverera perfekt grillade och stekta rätter varje gång.

  • Grillhalster

    Ett grillhalster är som ett vikbart galler där du kan lägga dina råvaror. Det underlättar vid grillning av mat som enkelt fastnar på gallret så som fisk och grönsaker. Det gör det även superenkelt att vända kött om du grillar på höga temperaturer.

  • Halstra

    Att halstra betyder att man steker råvaran på hög värme utan fett. Kan även kallas att man sotar. Det är vanligt att haltra fisk så som röding eller andra feta laxfiskar.

  • Hibachi

  • Indirekt grillning

    Indirekt grillning sker när du grillar mat vid sidan om värmen. T.ex. att du har grillkol i halva grillen och lägger köttet på andra sidan.

    Detta gör det enklare att grilla mat längre och grillen påminner då mer en ugn och kan ge ett väldigt safigt resultat.

  • Innertemperatur

  • Kamado

    Kamado är det japanska ordet för spis eller spishäll och betyder ungefär plats för kitteln.

  • Kamadogrill

    En kamadogrill är en grill som oftast är gjord av keramik och är ganska djup. Precis som i en vanlig kolgrill är det kol eller trä som är kamadogrillens drivmedel.

    Dess djupa form och tjocka väggar av keramik gör det möjligt att använda inte bara som en vanlig grill utan även som en ugn.

    Här kan du se alla kamadogrillar.

  • Keramiska

  • Kolgrill

    En kolgrill är en grill som drivs av kol. T.ex. kamadogrillen är en typ av kolgrill. Vanligvis är kolgrillen gjord av någon typ av metall.

  • Maillardreaktion

  • Rökspån

  • Rotisserie

    Ett rotisserie är ett grillspett som snurrar sakta maten med hjälp av en motor. Kött blir väldigt jämt grillat och väldigt mycket köttsaft behålls då fett inte rinner av.

    Eftersom att spettet konstant snurrar blir det enklare att grilla vid högre temeraturer utan att maten bränns.

  • Tändkub

  • Teflon